Inici >> Blog >> Com prendre decisions importants i en sintonia amb la cultura de pau

El Racó de l'Ismael

Coaching per fer les paus
Facebook Twitter GPlus Youtube LinkedIn

Com prendre decisions importants i en sintonia amb la cultura de pau

Com prendre decisions

T’ha passat mai d’haver de prendre alguna decisió important a la vida i no saber com fer-ho? Has tingut conflictes ètics? Diria que a molta gent ens ha passat més d’una vegada. Si més no a mi m’ha passat i, fins i tot, sovint fugia de la situació, demorava en posar-m’hi, cosa que encara em provocava més angoixa.

Estava cansat d’haver de passar per aquestes situacions de bloqueig i vaig decidir fer-ne alguna cosa. Em vaig dedicar un temps a observar i prendre consciència de com era el meu procés de presa de decisions, buscant mirar d’afegir recursos que m’ho poguessin fer una mica més senzill. En el procés em vaig adonar que la meva presa de decisions la duia a terme des d’un anàlisi purament racional d’avantatges i inconvenients, però sense tenir en compte altres elements que la podien enriquir considerablement, sense escoltar allò que em deia realment el més profund de mi. És aquí on vaig començar a incorporar nous aspectes a considerar en el meu procés de presa de decisions, i a més, el vaig sistematitzar. En aquest post vull compartir amb tu com ho faig des de llavors per prendre decisions importants; un mètode que també proposo a les persones que acompanyo en processos de coaching.

Els passos que et suggereixo per prendre decisions importants són:

1. Escolta les emocions

Probablement, només pel fet de plantejar-te afrontar la situació de prendre una determinada decisió, se’t remoguin emocions. És possible que aquestes siguin subtils i que se’t manifestin en una mena de mandra que et faci demorar. Atura’t un moment, escolta’t amb sinceritat i amb tendresa. 

Quina és la veritable emoció que s’amaga darrera d’aquesta mandra? És ràbia per alguna cosa que no ens agrada? És tristesa per allò a que potser hem de renunciar? Preveiem algun perill i llavors el què estem sentint és por? Sigui el que sigui, aquesta emoció té una missió positiva, està allà per ajudar-te d’alguna manera. Així doncs, mira de fer-te conscient d’ella, agraeix-li la seva presencia i, alhora, dona-li només l’espai que creguis li pertoca, de tal manera que et permeti seguir endavant amb el procés.

 

2. Analitza de manera racional els avantatges e inconvenients de cada opció.

Aquesta potser és la part que més habituats estem a fer. La nostra cultura occidental concedeix molt pes a la raó i és l’única eina que ens ensenyen a desenvolupar des de petits. Malgrat estigui sobrevalorada és cert que, donant-li el pes que li pertoca, ens dóna informació d’utilitat.

El que et proposo en aquest pas és agafar un full per a cada una de les opcions que contemplis, el divideixis en dos, a la banda esquerra escriuràs els punts que et farien desestimar aquella opció i a la dreta els que et farien triar-la. Plega el paper per la meitat i, a la part de fora, en una de les meitats, escriu una paraula que identifiqui aquella opció.

3. Explora el grado de sintonia amb els teus valors

En aquest punt assumeixo que ja tens clara la teva jerarquia de valors, si no és així, en el proper post t’explicaré com fer-ho.

Ara es tracta de que recuperis la teva llista dels cinc valors fonamentals jerarquitzats i la tinguis escrita en un paper davant teu. Llavors agafa un per un els fulls que tens amb les diferents opcions escrites i, a sota de les avantatges, escriu els valors de la llista que honora aquella opció.

Fes-te preguntes del tipus: Quina opció honora major nombre dels meus valors fonamentals? Quins honora cada una? Quina posició ocupen a la meva jerarquia els valors honorats per cada opció?

Molt lligat als valors es troba el teu propòsit vital que també assumeixo ja el tens clar. Apunta també per cada opció i sota els valors quina vinculació té amb el teu propòsit vital.

4. Explora des d’un lloc més somàtic

Ja he fet referència a la sobrevaloració que la nostra cultura occidental, influenciada pel racionalisme clàssic, ha fet del procés deductiu i racional en la construcció del coneixement. Si bé –com deia- resulta una eina interessant, cal recuperar la capacitat d’escoltar el nostre cos, en tant que, des de la seva saviesa, ens dóna informació d’interès per a la presa de decisions. Personalment, les decisions que he pres des del baix ventre sempre m’han resultat les més encertades.

En aquest punt es tractaria de distribuir els papers que has escrit per l’espai on et trobis i de la manera que ho sentis. Llavors, fes un recorregut passant per t-----,ots i cada un dels papers, atura't un instant en cada un d’ells, visualitza aquella opció, sent que ja l’has triat, que ja és real, i explora les sensacions del teu cos

Fes-te preguntes del tipus: On les localitzes? Cóm són? Quina intensitat tenen? Quin color li posaries? Et són agradables? T’hi vols quedar o vols fugir-ne?

5. Explora el nivell de satisfacció de necessitats de cada opció

Un dels principis en el qual es basa el coaching per fer les paus és el fet de que les persones prenem accions i decisions en funció de la necessitat que volem satisfer en aquell moment. Triem aquella que ens sembla millor estratègia per satisfer-la.

No obstant, a vegades aquesta estratègia que escollim nega la satisfacció de necessitats de les altres persona, generant un conflicte i una resolució violenta del mateix. És important en aquest punt poder distingir amb claredat la necessitat de l’estratègia que adoptem per satisfer-la, amb objecte de poder valorar seguir-ne un altra.

En aquest punt, aturem-nos a preveure com satisfaria les teves necessitats i les de l’entorn cada una de les opcions plantejades

Satisfà les teves necessitats? Nega alguna necessitat de  l’entorn? Si és així, podem introduir algun petit canvi en l’estratègia?

6. A que no vols renunciar?

Ara ja has fet un anàlisis de totes les opcions i segurament n’has escollit una. N’has escollit aquella que somàticament t’ha fet sentitrmillor, que sintonitza més amb els teus valors, que més avantatges presenta i que millor satisfà tant les teves necessitats com les de l’entorn.

No obstant, quan agafes el paper on està escrita l’opció triada i dius “aquesta”, possiblement comencis a sentir alguna resistència somatitzada al teu cos. “Què passa?” et preguntaràs. És probable que aquesta opció impliqui algun canvi, i passa que tot canvi comporta associada alguna renúncia, la qual ens pot generar emocions. Indaga que és això al que no vols renunciar de cap manera, quina necessitat satisfà i si la pots satisfer d’una altra manera. Sempre sense jutjar res.

​En aquest punt ja tens tots els elements que necessites per prendre la teva decisió, triant l’opció que millor satisfaci les teves necessitats sense negar les del teu entorn, una decisió per tant que afavorirà la cultura de pau. Repassem els passos que hem dónat: 

Primer hem fet una escolta conscient de les emocions, en segon lloc hem analitzat les avantatges i inconvenients de cada opció,  a continuació hem posat l’atenció en la sintonia de cada una amb els nostres valors, llavors hem escoltat les respostes del nostre cos, i, per últim, hem tingut en compte en quin grau cada opció satisfà o nega necessitats.

Potser et semblarà un procés massa llarg per aplicar-ho a cada decisió, però, a mesura que ho interioritzis ho aplicaràs gaire bé sense adonar-te. En qualsevol cas, si necessites un cop de mà t'escolto.

I tu, cóm prens les teves decisions? Amb quins criteris? Explica'ns-ho als comentaris.

Rep una sentida abraçada de pau.

Firmado por Ismael

Comentaris

By StivenSortDen (no verificat) on
https://fcomax.blogspot.com/2016/10/dream-league-soccer-2016-v307-mod.html?showComment=1539122045300#c3977895094779937044

Afegeix un nou comentari

Subscripció al butlletí

Uneix-te a la xarxa de persones que volem viure en plenitud contribuint a una cultura de pau. Subscriu-te al butlletí